zaterdag 17 november 2012

Schoonheid



Het plaatje links onder vond ik in een tijdschrift. Bladen als Happinez en Villa d"Arte zijn mooie tijdschriften om te verknippen. Het plaatje hoort bij een boek over schoonheid, de basis van deze collage. Het hertje komt van een servetje waarvan ik de bovenste laag heb losgepeuterd. Servetten gaan bobbelen als je het in z'n geheel op je ondergrond lijmt, dus peuteren maar!! Vervolgens ontstonden de woorden Schattig en Schilderachtig en zag ik ineens dat het allemaal met een SCH begon. De collage bestaat verder uit pagina's uit oude boeken, zelf gedecoreerde vellen papier en die in stukken geknipt, een Chinees kadopapiertje, oude landkaarten en verder is het versierd met stiften en acrylstiften.
Er kwamen meer woorden bij die met SCH begonnen en daarom met een lettersjabloon SCH erin geschreven. De kleine zwarte stipjes zijn ontstaan door een tandenborstel in de inkt te dopen en die te schrapen met een mesje waardoor de spettertjes in kleine nevelpuntjes op het papier verschijnen. Even oefenen op een los blaadje.
In Picasa er een mooi lijstje omheen gezet, waardoor het afgewerkt lijkt.

woensdag 14 november 2012

Bailey

Een zwart-wit print van een foto van onze hond, gewoon uit de printer, 80 grams papier. Ik heb de contouren uitgeknipt en het daarna ingekleurd met pastelkrijt. Even haarlak erover heen sprayen om het niet meer uit te laten vegen.
Een blad in m'n schetsboek zwart gemaakt met Oost-Indische inkt. Laten drogen en de kop van de hond erop gelijmd. (Geen bobbels of luchtbellen, dus alle delen goed verlijmen!!!) Daarna het portretje bijgewerkt met inkt en zwarte stift voor de accenten en met witte acrylstift glimlichtjes maken. Daarna nog wat versieren met acrylverf. Daarvoor gebruik ik hervulbare flesjes met een puntig tuitje, zodat je puntjes en lijntjes kunt trekken met de verf.

Als laatste zet ik het op de foto en bewerk het nog met Picasa om het geheel er wat stralender en frisser uit te laten zien. Klaar om er bv. poster of kaart van te laten maken.


maandag 12 november 2012

Droedelportret in rooksignalen


 Vandaag als basis een portretje, gemaakt met stiften. Ik had deze tekening nog liggen als voorbeeld voor een tekenopdracht voor de leerlingen. Ik heb het zodanig verknipt dat er een rustiger beeld ontstond.


De pagina in m'n Feestboek had ik al beschilderd in een paarse acrylverf. De tekening goed verlijmd met vernislijm. Deze lijm droogt doorzichtig op. Alle delen moeten goed verlijmd zijn, anders ontstaan er hobbels en bobbels.
Een paar sterren heb ik uit kadopapier geknipt.


Met zwarte inkt druppels maken en uit laten lopen, laten tranen. Getallen gespoten over een sjabloon. Droog laten worden.


Intussen cirkels geknipt uit een bladzijde uit een oud worrdenboek. Mooi, dun, maar heel stevig papier. Zo zijn de rooksignalen ontstaan. (dat bedenk je niet vantevoren, dan ontstaat tijdens het proces)


Overzichtje van de gebruikte materialen, rechts ligt het werkje van deze keer.


"Rooksignalen" november 2012

dinsdag 30 oktober 2012

van zwart-witte vlakken naar kleurig hondje

Ik had zin om eens alleen met zwarten, witten en grijzen te werken en begon daadwerkelijk allerlei papiertjes daarbij te zoeken. Met een zwarte marker plaatste ik cirkels en omkaderde die met Oost Indische inkt. Inkt blijft watervast en begint niet te verkleuren als je er (na droging) weer met iets anders overheen gaat. Toen ik dit liet drogen en even later ermee verder wilde, smeekte het hondje (Lieve Luca) om iets mee te doen. Mijn dochter haar hondje is een vrolijk, lief klein schatje, dat af en toe wel voor oma wil poseren en dan heb je zo'n heerlijk resultaat met die lange oren en die smekende oogjes. Ik had er een printje van gemaakt en ben het gaan bewerken met pastelkrijt. Krijt zorgt voor mooie kleurovergangen. Je hoeft niet altijd de echte kleuren te gebruiken, afwijkende vrolijke kleuren zijn mijn favorieten. Hondje uitgeknipt en toen maar eens wat met mijn zwart-witte ondergrond gespeeld. Hondje erop plakken, hoedje maken, eroverheen schilderen voor wat meer effecten, borders maken (dat zijn randjes die op een leuke manier opvallen) en weer aflakken met vernislijm. Dit is witte lijm, die transparant opdroogt. Mijn kinderen uit de Kunstclubs noemen het altijd onze wonderlijm. Eerst wordt alles wit en ineens is alles glad en glanzend opgedroogd. Vervolgens nog wat mooi bijwerken met zwarte markers en witte acryl voor de glanseffectjes in de oogjes en neusje, letters spuiten, cirkeltjes plaatsen en weer bijwerken. Op de foto zetten daarna op de computer nog wat bijwerken, kleuren wat feller maken, mooi randje erom en klaar.




zondag 28 oktober 2012

Fiftytwo

Vandaag een "oudje" onder de collages. Het heet inderdaad "52", zie je het getal ertussen staan? Het leuke is dat ik er niet eens bij nadacht wat er voor getal kwam te staan, ik wilde gewoon cijfers erin verwerken. Pas later had ik door dat mijn leeftijd erin verwerkt was. Die onbewuste processen kom ik vaak tegen in de collages. Het leuke is dat je gewoon ergens begint met een paar aanspreekbare plaatjes en de rest rolt er vanzelf uit. Gewoon proberen en durven. Er kan niets fout gaan.

Jammer dat ik ook een keer weer 53 word.


donderdag 25 oktober 2012

Bloggen kan overal

Terwijl ik ergens in Emmen bij onze " camperman' zit te wachten op nieuwe onderdelen voor ons busje, kan ik dus gewoon een blog plaatsen. Zo vliegt de tijd.

Mijn feestboekpagina van vandaag heet " inspiratie". Letters en beeld worden gecombineerd en dat is het leuke van deze manier van werken, je kunt er van alles bij schrijven. Art Journaling, zoals het in Amerika heet, is het bijhouden van een Beelddagboek. Vanwege het veelal kleurrijke karakter heb ik het dan maar Feestboek genoemd, natuurlijk ook als knipoog naar m'n geliefde Facebook.

Deze pagina is opgebouwd uit eerst een laagje blauwe aquarel, een foto van een Boeddhabeeld, ingekleurd met pastelkrijt ( voor het mooi vervagende effect) en daaroverheen weer andere plaatjes. Letters geknipt uit tijdschriften, afdekken met vernislijm en weer overschilderen. In een volgende blog zal ik de verschillende stadia op de foto zetten. Laagjes plaatjes, verf, lak en versieringen zorgen voor het uiteindelijke effect. Leuk om zelf uit te proberen en je eigen Feestboek te maken, je eigen Beelddagboek of Art Journal. Op de foto zetten en dan ... Bloggen kan overal.


woensdag 24 oktober 2012

Processen

Voortdurend ben je bezig je te ontwikkelen, leer je, vergeet je, bedenk je weer iets nieuws, herstel je, creƫer je. Kortom: het creatieve proces is steeds in beweging.

Dat geldt voor mijn schilderwerk en nu vooral mijn collages, m'n Feestboek, maar dat geldt zeker voor het goed gebruiken van de computer, m'n I-Phone en I-Pad. Vandaar nu m'n Blog vanaf m'n telefoontje. Wat een superding is dat toch.

Het werkje wat ik nu laat zien is nu al mijn favoriet ( maar daar denk ik volgend jaar misschien wel anders over). In de eerste afbeelding zie je de versie waar ik eerst gestopt was. Ik dacht dat het zo goed was, maar het bleef aan mij trekken en zie daar de 2e versie. De foto daarvan is niet zo goed. De 3e versie is een beetje gepimpt op de computer, stuk pittiger vind ik.
Ik vind het beter zo....

Nu nog kijken of het allemaal lukt met m'n telefoontje ( als de afbeelding hieronder staat ben ik blij!)



Mijn eerste Feestboekpagina

Ik heb soms zoveel ideeen en dat spookt dan maar rond in mijn hoofd. Het moet en zal eruit!!!
Het helpt om te schilderen en aantekeningen te maken. Ik heb schriftjes, losse blaadjes, foldertjes, een grote rotzooi is het... Tijd om dit alles te combineren en te starten met mijn Art Journal Project en die noem ik heel eenvoudig; Mijn Feestboek!

Omdat ik schilder- en tekenlessen geef in mijn eigen atelier in Galerie Serpentijn ( zie mijn website www.serpentijn.nl ) is dit een mooie manier om ook mijn cursisten mee te laten genieten van het creatieve proces wat er in mij speelt. Ook voor hun een fijne manier om inspiratie te krijgen, om zelf lekker mee aan de slag te gaan. In de toekomst ga ik alle technieken die gebruikt zijn uitleggen.

Vandaag de eerste pagina. Ik merk dat het nog erg druk is, heb teveel nog wat eruit moet, wil alles opvullen, geniet van elk leeg vlakje wat nog een versiering kan krijgen. Het wordt vanzelf rustiger (en misschien evenwichtiger)